Noutăți Conducere Contact


Compuși organici volatili din vezicule extracelulare ca sursă de informații suplimentare pentru diagnosticare
Status proiect: Finalizat
EN / RO
Despre Obiective Rezultate Diseminare Echipa Contact

Etapa 1 (2023) a proiectului de cercetare ”Compuși organici volatili din vezicule extracelulare ca sursă de informații suplimentare pentru diagnosticare” acronim Volatevs s-a intitulat ”Eliberare compuși organici volatili din vezicule extracelulare”. Au fost abordate diverse aspecte legate de vezicule extracelulare, compuși organici volatili din acestea și posibilitatea de utilizare a acestora ca biomarcatori în metabolomică și volatolomică. De asemenea a fost abordată stabilirea parametrilor optimi pentru eliberarea compușilor organici volatili din veziculele extracelulare și captarea lor pe fibre de microextracție în fază solidă, pentru transferul lor la cromatograful de gaze cuplat cu spectrometrul de masă.

Etapa 2 (2024) - Raportare finală

Proiectul de cercetare ”Compuși organici volatili din vezicule extracelulare ca sursă de informații suplimentare pentru diagnosticare” acronim Volatevs pornește de la implementarea în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” Iași a proiectului european “Analysis of the volatile organic compounds emitted by extracellular vesicles for disease diagnosis” (HORIZON-MSCA-2021-SE-01-01: 101086360 VOLATEVS). Sunt prevăzute activități suport pentru proiectul european, în special privind identificarea unor soluții îmbunătățite pentru analiza cromatografică de gaze (GC) a compușilor organici volatili emiși de veziculele extracelulare (EVs).

Au fost testate diferite metode de captare și transfer a compușilor organici volatili de la EVs către GC prin metoda de microextracție în fază solidă (SPME). O atenție deosebită a fost acordată problemelor ridicate de contaminare a probelor sau a sistemului de analiză. Au fost identificați factorii principali, precum compuși fixați pe coloana cromatografică din analizele anterioare și în special compuși proveniți din fibra SPME sau din contaminarea probelor în timpul stocării sau maturării acestora. Pentru a elimina aceste neajunsuri au fost efectuate teste preliminare prin metoda pirolizei analitice cuplată direct cu cromatografia de gaze (Py-GC/MSD). Aceasta permite maturarea probelor la temperatura dorită, pentru eliberarea compușilor volatili, direct în portul de intrare al cromatografului. Astfel este simplificată foarte mult procedura de analiză si se elimină contaminările exterioare. Testele preliminare efectuate pe probe de lemn prețios au confirmat valabilitatea metodei. Compușii volatili eliberați prin expunerea îndelungată (60 min) la 60 °C au fost separați cromatografic și identificați. A fost evidențiată o contribuție importantă a aldehidelor C9 - C17, ce conferă lemnului prețios mirosul specific. Noua metodă de analiză elaborată în cadrul proiectului suport 25PHE va fi ulterior aplicată în cadrul proiectului european HORIZON-MSCA pentru caracterizarea compușilor organici volatili eliberați de veziculele extracelulare.

Proiectul suport a avut în vedere și pregătirea personalului de cercetare. Directorul de proiect a participat la un stagiu de pregătire “Training course on metabolomics analysis - Practical activities: Analysis of the volatile organic compounds emitted by extracellular vesicles” organizat în Panama în noiembrie 2023. De asemenea, directorul de proiect și un cercetător implicat în activitățile proiectului au participat la “Workshop on volatolomics research in biomedical applications” organizat in Tartu, Estonia, în aprilie 2024, și la “Workshop on vibrational spectroscopy techniques for disease diagnosis”, organizat în Lund, Suedia, în octombrie 2024.

Proiectului suport a ajutat și la diseminarea rezultatelor cercetării printr-o conferință și o comunicare orală la două manifestări științifice internaționale organizate în 2024.

© 2025   Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni", Iași