Date de identificare ale proiectului
Lider Proiect: Dr. Luminita Marin
Program de finanțare: Competitivitate prin cercetare, dezvoltare și inovare
Subprogram: Proiect experimental demonstrativ
Autoritatea contractuală: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)
Proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2019-5071
Titlul proiectului: Bandaj resorbabil cu eliberare controlata de norfloxacin pentru vindecarea arsurilor
Acronim: BurnHeal
Durata proiectului: 24 luni
Buget: 600.000 lei
Descrierea proiectului
Prezentul proiect este rezultatul experienței cumulate a două echipe, care intenționează să reunească cercetători cu abilități și expertiză in domenii conexe și complementare în chimie, știința materialelor și farmacologie, pentru a oferi un produs comercializabil pentru vindecarea rănilor provocate de arsuri. Propunerea este concepută având în vedere impactul socio-economic critic al arsurilor, în special în țările cu venituri mici și medii, cum ar fi România.
Produsul este conceput sub forma unui bandaj biodegradabil de fibre nețesute din chitosan și este de așteptat să promoveze vindecarea fără cicatrici și fără traume. Pentru a atinge acest obiectiv, abordarea originală a proiectului este de a produce fibre chitosan nanoporoase, care sunt capabile (i) să încapsuleze un antibiotic cu spectru larg (norfloxacin) în interiorul nanoporilor interconectați creați în nețesuta de fibre, (ii) să asigure un grad ridicat de umflare al fibrelor, necesar pentru a permite drenajul exsudatului, menținând în același timp un mediu umed pentru vindecare, și (iii) să obțină suprafețe mici de chitosan, facilitând biodegradarea în perioada de vindecare. Fibrele vor fi sigilate cu unități de iminoboronat, care prezintă, de asemenea, o activitate antimicrobiană puternică.
Prin urmare, se așteaptă ca produsul final să asigure drenajul exsudatului și să acționeze ca o barieră împotriva infecțiilor bacteriene și fungice. În plus, produsul este biodegradabil, ceea ce evită procesul traumatic de debridare, caracteristic pansamentelor tradiționale. Produsul este conceput pentru a răspunde "la cerere" infecțiilor care amenință vindecarea, eliminând nevoia de curățare și rebandajare, ceea ce permite organismului să lucreze pe cont propriu. |