Noutăți Conducere Contact


Scualenizarea si incapsularea micelara ca metoda alternativa pentru imbunatatirea eficientei biologice a medicamentelor antitumorale si antimicrobiene (Drug-ReSQue)
Status proiect: Finalizat
EN / RO
Despre Obiective Rezultate Diseminare Echipa Contact

FisierRaport Științific Etapa I - 2022
FisierRaport Științific Etapa II - 2023
FisierRaport Științific Final - 2024

În cadrul activităților de implementare a proiectului Drug-ReSQue (PN-III-P1-1.1-PD-2021-0606, Contract Nr. PD 37 / 2022) în perioada cuprinsă între 01 aprilie 2022 și 31 mai 2024, au fost obținuți și caracterizați din punct de vedere structural 9 derivați funcționali de scualenă, dintre aceștia doi derivați reprezintă medicamentele antitumorale Citarabină și Metotrexat ce au fost scualenizate, doi derivați reprezintă medicamentele anti-microbiene Flucitozină și Curcumină ce au fost scualenizate, precum și un derivat polimeric al scualenei (SQ-PEG) obținut prin PEG-ilarea acesteia. SQ-PEG a fost caracterizat din punct de vedere structural, morfologic și comportamental în soluții apoase iar medicamentele scualenizate au fost caracterizate structural. De asemenea, în cadrul acestui proiect au fost obținute, caracterizate structural, morfologic și testate in vitro pe trei linii celulare (una normală și două tumorale) 2 formulări nanoterapeutice anti-tumorale. Acestea au fost obținute prin încapsularea medicamentelor Citarabină și Metotrexat în formațiuni micelare de scualenă PEG-ilată. Mai mult, au mai fost obținute și 3 formulări nanoterapeutice anti-fungice ce au fost caracterizate structural, morfologic și testate in vitro pe 10 tulpini bacteriene și pe o linie celulară umană normală. Acestea au fost obținute prin încapsularea medicamentelor Flucitozină, Curcumină și derivatul bifuncționalizat de Curcumină în formațiuni micelare de scualenă PEG-ilată. Rezultatele obținute în perioada de implementare a proiectului Drug-ReSQue au fost diseminate la 4 conferințe naționale și internaționale și au făcut subiectul a două articole științifice în jurnale ISI Q1 și Q2 cu factor de impact ridicat.

Impactul estimat al rezultatelor obținute

Studiile efectuate în cadrul proiectului Drug-ReSQue în perioada de implementare cuprinsă între 01 aprilie 2022 și 31 mai 2024 au generat o serie de rezultate științifice care sunt extrem de importante atât pentru comunitatea științifică cât și pentru publicul larg în special pentru îmbunătățirea metodelor actuale de administrare a unor tratamente pentru afecțiunile grave cum ar fi anumite forme de cancer și anumite forme de infecții micotice. În urma efectuării acestor studii a fost scoasă în evidență importanța utilizării structurilor micelare de scualenă PEGilată (SQ-PEG) pentru încapsularea, transportul și eliberarea prelungită a medicamentelor existente în schemele de tratament utilizate la momentul actual. Dintre toate sistemele obținute și studiate în cadrul proiectului Drug-ReSQue, sistemul nanoterapeutic pe bază de flucitozină încapsulată în micelii de SQ-PEG a ieșit în evidență datorită atât proprietăților fizico-chimice cât și a comportamentului în studiile in vitro (eliberare prelungită pe parcursul a 48h, toxicitate foarte redusă pe linia celulară normală HGF și eficiență antimicrobiană crescută pe două tulpini Candida glabrata și Candida parapsilosis comparativ cu medicamentul neîncapsulat, iar cele mai încurajatoare rezultate fiind obținute pe aceasta din urmă (C. parapsilosis). În concluzie, rezultatele încurajatoare obținute recomandă utilizarea acestor sisteme pentru studii ulterioare in vivo.

© 2024   Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni", Iași