Noutăți Conducere Contact


Scualenizarea si incapsularea micelara ca metoda alternativa pentru imbunatatirea eficientei biologice a medicamentelor antitumorale si antimicrobiene (Drug-ReSQue)
Status proiect: Finalizat
EN / RO
Despre Obiective Rezultate Diseminare Echipa Contact

Domeniul nanomedicinei a câștigat o atenție semnificativă în ultimele decenii datorită posibilității nanoterapeuticelor sau nanoformulărilor de a oferi un tratament mai bun pentru o gamă largă de boli grave (cancer, tulburări neurologice și patologii cardiovasculare).

Scopul principal al proiectului Drug-ReSQue este de a dezvolta nanoterapice cu activitate biologică îmbunătățită, prin utilizarea scualenei în nanoformulări folosind două abordări diferite:

(i)  scualenizarea medicamentelor;

(ii) încapsularea medicamentelor în entități pe bază de scualenă PEGilată.

Sunt avute în vedere diferite medicamente precum Flucitozină, Citarabină, Metotrexat, Hibridul glicină-curcumină. Prin aceasta, prezentul proiect își propune să minimizeze limitările întâlnite până în prezent de nanoterapie:

(i) eliberare spontană accelerată – prin utilizarea scualenei sau a scualenei PEGilate, medicamentul încărcat va fi protejat de posibile interacțiuni cu anumite elemente biologice, crescând timpul de circulație în fluxul sanguin, fenomen cunoscut sub numele de „tehnologie stealth”;

(ii) siguranță – tehnica scualenizării este cunoscută ca o metodă capabilă să scadă toxicitatea medicamentelor tradiționale. Mai mult, PEGilarea, crește eficacitatea biologică și caracteristicile fizico-chimice ale medicamentelor, minimizând citotoxicitatea acestora;

(iii) provocările biologice – studii recente privind bariera hematoencefalică, cunoscută a fi una dintre cele mai greu de trecut dintre membranele biologice, au arătat că moleculele hidrofobe facilitează pătrunderea acesteia. Prezența squalenei în nanoformulările obținute este de așteptat să faciliteze pătrunderea medicamentelor la situsul activ.

Proiectul Drug-ReSQue se bazează pe realizarea a patru obiective majore care vor fi implementate în decursul a 24 de luni. Implementarea cu succes a proiectului va fi evidențiată prin diseminarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului sub forma a două articole științifice în reviste prestigioase ISI Q1 sau Q2 și prin 3 prezentări la evenimente științifice naționale sau internaționale.

© 2024   Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni", Iași