Acasa
Echipa
Rezumat proiect
Obiective
Diseminare

 Etapa 2020
 Etapa 2021
 Etapa 2022

Contact

 

Obiective proiect:

Obiectivul proiectului de cercetare intitulat: „Comportamentul noilor sisteme polimerice multicomponente în condiții de mediu simulate pentru materiale de acoperire ignifuge” (EPOXYPHOSDEG) este de a forma, gestiona și specializa o echipă tânără de cercetători în dezvoltarea de noi materiale polimerice multicomponente, ca potențiali viitori candidați pentru acoperiri de protecție, și pentru a testa rezistența la flacără în corelare cu descompunerea termică și mecanismele accelerate de îmbătrânire UV, simulând condițiile de mediu. De asemenea, vor fi efectuate teste microbiologice.

Sistemele polimerice multicomponente vor fi proiectate ca rețele polimerice semi-interpenetrante bazate pe o rețea epoxidică reticulată și un oligofosfonat care conține poliester aromatic.

Ideea principală a proiectului este de a evalua comportamentul termic și fotochimic al acestor materiale și de a le corela cu capacitatea lor de ignifugare.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

- dezvoltarea unei cariere profesionale a liderului de proiect și echipei de cercetare în obținerea de noi materiale polimerice multicomponente ca potențiali viitori candidați pentru acoperiri de protecție, pentru a testa rezistența la flacără în corelare cu descompunerea termică și mecanismele de îmbătrânire ultravioletă accelerată (UV), simulând condițiile de mediu;
- promovarea cercetării românești în concordanță cu cele mai noi direcții europene și internaționale;
- dezvoltarea științifică a materialelor polimerice multicomponente, prin cunoștințe fundamentale și aplicative diseminabile prin: (i). publicațiile științifice; (ii) zona educațională, prin noi oportunități de colaborare internațională de cercetare interdisciplinară; (iii) zona de cercetare tehnologică, prin abordarea unui domeniu de interes aplicativ modern și generarea de orientări pentru proiectarea materialelor și ingineria dispozitivelor, (iv) domeniul economic, prin furnizarea de cunoștințe fundamentale și experimentale pentru o posibilă susținere viitoare a transferului tehnologic companiilor care acționează în domeniu.

Obiective specifice:

I. Obținerea de noi rețele semi-interpenetrante (S-IPN) bazate pe o rețea epoxidică reticulată și un oligofosfonat și testarea lor antifungică, caracterizarea structurală și fizico-chimică.

II. Determinarea comportamentului termic al S-IPN-urilor, studiat în atmosferă inertă și oxidativă, concentrându-se pe: determinarea valorilor parametrilor cinetici ai proceselor de descompunere termică, conform recomandărilor Confederației Internaționale pentru Analiză Termică și Calorimetrie (ICTAC), analize de gaze degajate în timpul descompunerii termice prin tehnici cuplate TG-FTIR și Py-GC-MS.

III. Determinarea stabilității fotochimice a S-IPN-urilor, concentrându-se pe: evaluarea influenței dozei de iradiere asupra fotostabilității materialului, investigarea modificării proprietăților de suprafață (culoare, UV–Vis și SEM-EDX) în timpul fotoiradierii, stabilirea mecanismelor de fotodescompunere și influența lor asupra capacității de ignifugare a rețelelor.

 


 

 

ANCS

MN

MN

CNCS

UEFISCDI

 

 

 
Proiectare & Mentenanță CLICK NET SOLUTIONS