Home Echipa Descriere proiect Obiective Buget Diseminare Rezultate estimate Contact



Descriere proiect

REZUMATUL PROIECTULUI:


          Prezentul proiect este parte a eforturilor depuse comunitatea stiintifica pentru imbunatatirea terapiei percutanate a durerii prin elaborarea unor noi formule de gel cu aplicatie topica pentru eliberarea  transdermica controlata a medicamentelor indusa de o biodisponibilitate imbunatatita, cu efect benefic asupra controlului durerii. Cu alte cuvinte, scopul principal al propunerii consta in imbunatatirea modelului functional, a metodelor de preparare si a eficientei in utilizare a formulelor analgezice sub forma de gel cu aplicatie topica. Lidocaina a fost selectata drept principiu biologic activ. In particular, proprietatile de eliberare in vitro si in vivo vor fi modulate prin utilizarea unor combinatii de potentiatori de penetrare cum sunt lipozomii, oligosiloxanii functionali, ori nanoconjugate ale moleculelor de medicament cu derivati de ciclodextrine (ciclodextrine modificate cu secvente oligoesterice - CDP). Medicamentul hidrofob va fi incorporat in lipozomi prin incapsulare, in derivatii de ciclodextrine drept complecsi de incluziune si, de asemenea, intr-o combinatie inovativa intre lipozomi si complecsii de incluziune in CDP. Toate aceste forme ale lidocainei incapsulate vor fi apoi incluse intr-un gel ce contine, de asemenea, potentiatorul de penetrare transdermala siloxanic si polimeri ce vor conferi ansamblului proprietatile peliculogene (caracteristici reologice) si raportul hidrofil-hidrofob adecvat (cum sunt chitosanul si poloxamerul). Diferite ingrediente inactive vor fi, de asemenea, adaugat in scopul compatibilizarii componentelor sistemului si pentru a asigura proprietatile fizico-chimice ale produsului final impuse de aplicarea ca gel pe piele. Astfel, activitatile proiectului sunt concentrate pe elaborarea unui model experimental pentru prepararea unei formule de medicament cu eliberare controlata pe baza utilizarii unei matrici polimere. Acest ansamblu va fi capabil sa livreze transdermal compusul analgezic intr-o maniera eficienta si sustinuta.

          Proiectul va fi dezvoltat pe o perioada de 26 de luni de un consortiu format din parteneri cu expertiza complementara: un institut al Academiei Romane cu competente in fizico-chimia polimerilor, 2 echipe universitare specializate, respectiv in biomateriale si medicina, si o intreprindere mica-mijlocie cu rol in transferul rezultatelor de la scara de laborator la cea de pilot.

          Pe langa mijloacele de diseminare uzuala a rezultatelor (publicarea a cel putin 5 articole stiintifice cotate ISI, prezentari in conferinte internationale, pagina web a proiectului), Formula inovativa de medicament transdermal va face obiectul unui brevet de inventie.

Cuvinte cheie: ciclodextrine, lipozomi, complecsi de incluziune, polimeri sintetici si naturali, hidrogeluri, lidocaina, eliberare transdermala, terapia durerii, model experimental pentru sistem de eliberare controlata

 

 

 












Raport Anual

Raport Anual

     
Designed & Maintained by Click NET SOLUTIONS