Polimerii naturali prezintă trei proprietăţi importante şi anume: multi-funcţionalitate, biodegradabilitate şi biocompatibilitate. De mai mulţi ani, cercetările colectivului de lucru, care au fost dirijate spre găsirea unor soluţii de valorificare chimică a componenţilor principali ai biomasei vegetale, în special a celulozei şi ligninei.
In acest sens au fost abordate urmatoarele direcţii de cercetare:
1. Izolarea celulozei şi ligninei din materiale vegetale regenerabile prin procedeul organosolv;
2. Funcţionalizarea celulozei şi a ligninei;
3. Incorporarea polimerilor naturali funcţionalizaţi în materiale complexe cu proprietăţi speciale.
Astfel, s-au obţinut rezultate valoroase privind:
1. Dezincrustarea nitrică în mediu de acid acetic a celoligninei furfurolice a permis obţinerea unei celuloze sub formă pulverulentă cu indice de cristalinitate ridicat, în paralel cu recuperarea unor produse de nitrare a ligninei.
2. Sinteza alomorfilor celulozei şi investigarea polimorfismului structural al celulozelor prin metode fizico-chimice, propunandu-se o metodologie proprie de calcul pentru stabilirea principalelor caracteristici structurale pentru alormorfi in diverse etape de accesibilitate chimica;
3. Funcţionalizarea alomorfilor celulozei prin reacţii de esterificare şi urmărirea modificărilor structurii supramoleculare în timpul reacţiilor
4. Solubilizarea totală celulozei microcristaline şi alomorfilor săi în soluţii apoase alcaline prin congelare la -20oC.
5. Funcţionalizarea celulozei microcristaline prin: a). tratarea în mediu omogen cu produşi organofosforici care conţin P şi N, a condus la obţinerea unor derivaţi de celuloză cu rezistenţă la degradarea termică, cu proprietãţi de polielectroliti, cu posibile utilizari in materiale compozite si in industria farmaceutica; b). reactii de grefare prin metode neconventionale: grefarea acrilamidei pe pulberi de celuloză în prezenţa unui câmp magnetic conducând la creşterea a hidrofiliei
6. Funcţionalizarea ligninei prin: reacţia de poliadiţie cu epiclorhidrina în mediu alcalin, care a condus la obţinerea de răşini ligninepoxidice lichide; reacţia de esterificare cu cloruri acide ale acizilor graşi.
8. Prepararea de amestecuri polimeri sintetici (poliolefine, poliesteri, răşini epoxidice) sau polimeri naturali (celuloză sau derivaţi de celuloză)/lignină funcţionalizată cu proprietăţi fizico-mecanice şi dielectrice îmbunătăţite şi cu tendinţă de biodegradare în diferite medii biologice) îngropare în sol, debradare enzimatică).
9. Studii de compatibilitate si biocompatibilitate
10. Sinteze de reţele polimerice cu structuri de hidrogel, care contin polimeri naturali (polizaharide sau lignină) prin reacţii de reticulare, cu potenţiale aplicaţii în domeniu biomedical.
|