Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

Bogdan C. Simionescu

m. c. al Academiei Romane

Profesor de Stiinta polimerilor
Catedra Polimeri naturali si sintetici
Universitatea Tehnica "Gh. Asachi"
700050 Iasi, Romania

Institutul de Chimie Macromoleculara "Petru Poni"
700487 Iasi, Romania

Tel.: (40)-232-217454; (40)-744-507077
Fax: (40)-232-211299
E-mail: bcsimion@icmpp.ro

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

MEMORIU DE ACTIVITATE

 

            Subsemnatul prof. dr. ing. Bogdan C. Simionescu am absolvit Institutul Politehnic Iasi, Facultatea de Chimie Industriala, sectia Tehnologia Compusilor Macromoleculari, in anul 1971. Prin repartitie guvernamentala am fost incadrat, in luna septembrie a aceluiasi an, ca asistent stagiar la Catedra de Chimie Organica si Macromoleculara a Facultatii de Chimie Industriala.

            In ianuarie 1972 am obtinut o bursa de studii oferita de Centrul de Cercetari in Domeniul Polimerilor IWONL – Agfa-Gevaert (Mortsel, Belgia) si, pentru o perioada de trei ani si sase luni, am lucrat in cadrul Departamentului de Chimie Organica si Macromoleculara al Universitatii Catolice din Leuven (Louvain) pentru elaborarea tezei de doctorat cu titlul “Phenomenes metachromatiques de polymeres acides” sub conducerea stiintifica a Prof. G. J. Smets, autoritate unanim recunoscuta in domeniul chimiei si fizicii polimerilor (seful Departamentului de chimie organica si macromoleculara a Universitatii din Leuven, doctor honoris causa si profesor invitat a numeroase universitati, presedinte al IUPAC). Lucrarea prezentata si sustinuta public la data de 12 iunie 1975 a abordat studiul fenomenelor metacromatice induse de polimeri (copolimeri) cu functiuni acide in solutii diluate de coloranti. Am obtinut titlul de “doctor in stiinte” cu calificativul “cu inalta distinctie” al Universitatii Catolice din Leuven, echivalat de Comisia Superioara de Diplome din Romania cu titlul de “doctor inginer”.

            Din anul 1992 (februarie) sunt profesor la Catedra de Macromolecule, Facultatea de Chimie Industriala (ulterior, Catedra Polimeri naturali si sintetici, Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului) a Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” Iasi (fostul Institut Politehnic), titular al disciplinelor “Fizica polimerilor”, “Fizico-chimia polimerilor” si “Fizico-chimia materialelor compozite”, dupa ce, de la incadrarea in invatamantul superior, am parcurs toate treptele didactice, respectiv

  • 1971-1975, asistent stagiar
  • 1975-1978, asistent
  • 1978-1990, sef de lucrari
  • 1990-1992, conferentiar
  • 1992-prezent, profesor

Din anul 1991 conduc teze de doctorat – initial in specialitatile Chimia compusilor macromoleculari si Fizica polimerilor, in prezent in specialitatea Chimie.

Activitatea didactica

Pe parcursul carierei universitare am functionat in cadrul unui numar mare de discipline cu caracter fundamental si/sau tehnologic. Astfel, am fost titularul cursurilor de “Tehnologia compusilor macromoleculari”, “Tehnologie organica”, “Bazele fizico-chimice si chimia compusilor macromoleculari”, “Chimia compusilor macromoleculari”, “Fizico-chimia polimerilor”, “Fizica polimerilor”, “Biopolimeri”, “Metode de caracterizare a compusilor macromoleculari”, “Relatii structura - proprietati la polimeri”, “Materiale compozite” si altele. Am condus totodata si aplicatiile practice la o parte din aceste discipline. Peste 150 de studenti si-au elaborat lucrarile de diploma sub indrumarea mea.

In perioada 1991-1995, la solicitarea Facultatii de Constructii a Universitatii Tehnice “Gh. Asachi”, am predat studentilor anului I un curs de “Chimie generala”, in limba engleza. Din primul semestru al anului universitar 1994-1995 pana in anul 2006 am predat, la solicitarea conducerii facultatii, cursul de “Chimia si fizica polimerilor” studentilor anului IV al Departamentului de Stiinte Ingineresti de la Universitatea Politehnica, Bucuresti, in limba franceza.

Sunt coautor a doua carti (profil didactic) aparute in edituri centrale – Proteine (Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1982) si Chimie macromoleculara (Editura Didactica si Pedagogica, 1985). Am publicat, in colaborare, mai multe capitole in volume/serii aparute in strainatate.

In luna august 1988 am detinut pozitia de profesor invitat al Universitatii din Kyoto, Japonia. Intre 1 aprilie si 30 iunie 1991 am functionat ca profesor invitat la Ecole Nationale Superieure de Chimie de Mulhouse, Mulhouse, Franta, unde am predat cursuri de chimia si chimia fizica a polimerilor si am indrumat proiecte de diploma si teze de doctorat. In anul urmator (august - septembrie 1992) am acceptat pozitia de profesor invitat si director de cercetari asociat la Ecole Nationale Superieure des Mines de Paris, Centre de Mise en Forme des Materiaux, Sophia Antipolis, Franta, cu obligatii didactice si de cercetare. In perioada martie - aprilie 1995 si in decembrie 1995 am fost profesor invitat al Universitatii din Dunkerque, Dunkerque, Franta, iar in anul 1996 am fost profesor invitat al Universitatii din Freiburg, Freiburg, Germania (februarie) si al Societatii de Stiinta Polimerilor, Japonia (mai). In anii 1998 (mai), 1999 (iunie), 2000 (iunie), 2001 (mai), 2003 (noiembrie), 2005 (mai si noiembrie) am fost profesor invitat al Centrului de Chimia Polimerilor, Zabrze, Polonia, in anul 2001 (octombrie) am ocupat aceeasi pozitie la Universitatea Montpellier 2, LEMP/MAO, Montpellier, Franta; in anul 2005 (iunie) am fost profesor invitat al Universitatii din Angers, Angers, Franta, iar in anul 2007 (mai) profesor invitat al Universitatii din Rouen, Rouen, Franta.

In intreaga activitate didactica am urmarit crearea unei relatii stimulative dascal – student, o pregatire temeinica si de actualitate a tinerilor, formarea unei gandiri proprii, insistand pe largirea orizontului lor profesional si stiintific si pe cultivarea pasiunii pentru cercetare. Consider ca elevii mei mi-au oferit satisfactii majore. Astfel, o parte dintre ei lucreaza in institute de cercetare, inclusiv institute ale Academiei Romane (22 dintre ei si-au elaborat si sustinut tezele de doctorat sub conducerea mea, altii sunt doctoranzii mei actuali), iar altii, in baza rezultatelor scolii iesene de chimie macromoleculara si la recomandarea mea isi continua studiile in institute de invatamant superior/cercetare (doctorantura, post-doc) in Franta, Canada, SUA sau ocupa pozitii permanente in aceste tari. Informatiile care imi parvin referitor la activitatea pe care o desfasoara atesta nivelul foarte bun al pregatirii lor profesionale. Tinerii care si-au elaborat tezele de doctorat sub conducerea subsemnatului au efectuat stagii post-doctorale in centre de prestigiu din strainatate.

In anii universitari 1993 – 1994, 1996 – 1997 si 2006 am initiat si organizat, in cadrul Institutului de Chimie Macromoleculara “P. Poni” Iasi, pentru cercetatorii tineri (doctoranzi) cursuri post universitare in domeniul “Chimia si fizica compusilor macromoleculari”. O parte din prelegeri au fost tinute de cadre didactice din invatamantul superior (din Iasi si din tara) si de cercetatori ai Institutului.

Activitatea stiintifica

Activitatea de cercetare stiintifica a fost efectuata in cadrul Catedrei de macromolecule (Catedra Polimeri naturali si sintetici) a Institutului Politehnic Iasi (actualmente, Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” Iasi), a Departamentului de Chimie Organica si Macromoleculara al Facultatii de Stiinte, Universitatea Catolica din Leuven, Belgia si in cadrul Institutului de Chimie Macromoleculara “P. Poni” Iasi. Pentru scurte perioade de timp am lucrat si in laboratoare de profil ale Universitatii din Kyoto, Japonia (1988), Scolii Nationale Superioare de Chimie din Mulhouse, Franta (1991), Scolii Nationale Superioare de Mine din Paris – Centrul de Prelucrare a Materialelor Sophia Antipolis, Franta (1992), Universitatii din Dunkuerque, Dunkuerque, Franta (1995),  Centrului de Chimia Polimerilor, Zabrze, Polonia (1998 – 2001, 2003, 2005) si altele.

Preocuparile stiintifice s-au axat pe cateva directii principale:

  • compusi macromoleculari semiconductori (sinteza, proprietati)
  • studiul fenomenelor metacromatice induse de polimeri (copolimeri) in solutii diluate de coloranti
  • sinteza unor precursori ai materiei vii in conditii abiotice simulate
  • procese neconventionale de polimerizare (in principal, polimerizarea indusa in plasma)
  • studiul solutiilor diluate ale polimerilor (copolimerilor) de mase moleculare foarte mari
  • obtinerea de copolimeri cu structuri si proprietati prestabilite prin tehnici combinate de sinteza
  • polimeri si copolimeri siloxanici
  • poli(N-aciliminoetilene)
  • arhitecturi macromoleculare complexe (sinteza, proprietati)
  • materiale polimere multifunctionale inalt performante (cu aplicatii directionate spre medicina si farmacie).

Cercetarile in domeniul polimerilor semiconductori – initiate si conduse de acad. prof. Cristofor I. Simionescu si prof. Svetlana Dumitrescu – au avut drept obiectiv sinteza unor polimeri derivati ai fenilacetilenei si stabilirea corelatiei dintre structura chimica si proprietatile lor semiconductoare. S-a urmarit totodata argumentarea rezultatelor experimentale cu datele teoretice obtinute prin calcule de mecanica cuantica (metoda orbitalilor moleculari Huckel).
Lucrarile publicate in acea perioada s-au inscris in preocuparile mai vaste ale scolii iesene in directia sintezei si studiului unor polimeri cu proprietati speciale. Rezultatele au fost acceptate si recunoscute pe plan international pentru originalitatea lor si se inscriu pana in prezent intr-un capitol special al literaturii de profil. Ele au stimulat noi directii de cercetare in diferite laboratoare din Europa, SUA, China si Japonia si, in Romania, s-au concretizat (partial) prin construirea primului aparat de xerocopiere cu placi acoperite cu polimeri semiconductori.
Contributia mea – aflat intr-o perioada de formare profesionala in acei ani – la elaborarea studiilor din domeniul polimerilor semiconductori a fost modesta, dar educarea in directia investigatiei stiintifice prin munca de laborator a fost hotaratoare pentru evolutia mea ulterioara.

In cadrul Universitatii Catolice din Leuven, Belgia, sub conducerea prof. G. J. Smets, am abordat studiul fenomenelor metacromatice induse de polimeri (copolimeri) purtatori de grupe carboxilice in solutii apoase diluate de coloranti. Cercetarile intreprinse au avut atat un caracter fundamental (au elucidat unele aspecte ale conformatiei lanturilor macromoleculare in solutii diluate in prezenta colorantilor) cat si unul aplicativ – in fotografia color (firma Agfa – Gevaert).
Perioada de timp petrecuta in Belgia, intr-un laborator de mare prestigiu, cat si elaborarea tezei sub conducerea prof. G. J. Smets – o personalitate de exceptie in comunitatea stiintifica internationala – au contribuit major la largirea orizontului meu profesional.

In domeniul sintezei precursorilor materiei vii in conditii abiotice simulate am initiat, la sugestia si cu sprijinul acad. Cristofor I. Simionescu, cercetari privind obtinerea abiogena a porfirinelor si acizilor grasi. Lucrarile publicate au reprezentat prioritati romanesti, au fost recunoscute ca atare si s-au bucurat de mare interes – spre exemplificare, lucrarea “Porphyrins and the evolution of biosystems” aparuta in Bioelectrochem. Bioenerg., 5, 1 (1978) a fost solicitata in peste 250 cereri de separate, iar organizatorii unui congres de evolutie moleculara din Argentina au introdus o sectie cu acest titlu in programul manifestarii.
Studiul cineticii si mecanismului descompunerii in plasma rece a unor amestecuri binare si ternare care simuleaza diferite tipuri de atmosfere primare a furnizat argumente esentiale in conturarea si elaborarea unui model original de aparitie si evolutie a materiei vii (modelul si teoria “la rece”). Cercetarile in aceasta directie, conduse de acad. Cristofor I. Simionescu, au avut si au un pronuntat caracter interdisciplinar. Au mai fost abordate doar in cateva laboratoare din lume, intr-o atmosfera de inalta competitivitate, necesitand, pe langa experimente de inalta finete, o tratare teoretica caracterizata prin note profunde de abstractizare si generalizare.

Studiul proceselor de polimerizare neconventionale a fost inceput in anul 1980, in urma descoperirii unei metode noi de sinteza a compusilor macromoleculari – polimerizarea indusa in plasma. Pentru prima data s-au publicat in literatura de specialitate date experimentale si argumentari teoretice in favoarea polimerizarii radicalice “vii”. Rezultatele contraveneau mecanismelor clasice propuse pentru polimerizarea radicalica si s-au impus printr-un numar mare de lucrari originale, acceptate de reviste de prestigiu. S-a studiat mecanismul “viu” al acestui proces, s-au efectuat studii cinetice, s-a verificat eficienta lui in sinteza unor polimeri (copolimeri) vinilici si acrilici (metacrilici). Au fost obtinuti polimeri cu mase moleculare de ordinul milioanelor si zecilor de milioane, fiind atinse valori mult superioare celor raportate nu numai anterior, dar si pana in prezent, in literatura.
Pe langa interesul teoretic al domeniului, metoda originala de sinteza propusa si dezvoltata extinde granitele chimiei macromoleculare preparative. Legarea controlata in lanturi macromoleculare a unui numar extrem de mare de unitati structurale determina, in urma acumularilor cantitative, o modificare calitativa, de esenta, a proprietatilor. A aparut astfel chimia si fizica polimerilor cu mase moleculare ultrainalte – pleistomeri – denumire propusa de scoala ieseana si acceptata in literatura de specialitate.

Obtinerea de polimeri cu mase moleculare foarte mari a impus adaptarea unora dintre metodele clasice de caracterizare la noile dimensiuni ale lanturilor macromoleculare si/sau gasirea de noi metode de investigare (caracterizare). Legitatile teoretice din literatura descriu comportarea polimerilor de mase obisnuite, astfel incat a fost necesara stabilirea de noi legi si relatii care ulterior au fost verificate experimental pe polimerii sintetizati. Caracterizarea polimerilor cu mase moleculare extreme (in principal prin studiul solutiilor lor diluate) a fost abordata in colaborare cu dr. fiz. Silvia Ioan de la Institutul de Chimie Macromoleculara “P. Poni” Iasi.
Lucrarile privind sinteza si caracterizarea polimerilor cu mase moleculare ultrainalte s-au bucurat si se bucura de interesul cercetatorilor din multe tari ale lumii. Ele au stimulat initierea  unor cercetari aplicative in laboratoare din SUA, Franta, Japonia si Turcia. Datele publicate sunt citate de diferiti autori straini. In medie, fiecare lucrare a fost ceruta in peste 40 cereri de separate. Datorita interesului manifestat de catre specialisti, potrivit afirmatiilor acad. Alexandru T. Balaban (Viata studenteasca, XXXII, nr. 9, 1988) la acea data ma situam, impreuna cu acad. C. I. Simionescu, pe locul al doilea in lista citarilor din literatura straina. Am primit totodata un numar mare de invitatii pentru prezentarea de conferinte in diferite centre/la manifestari stiintifice in Europa, SUA, Canada si Japonia. In plus, rezultatele originale obtinute au stat si stau la baza unor colaborari internationale si/sau contracte de cercetare cu parteneri straini (unele finantate de organisme internationale), la care participam si care au permis inclusiv stagii ale unor cercetatori tineri in centre de prestigiu.

Seria de lucrari privind polimerizarea indusa in plasma si proprietatile solutiilor de polimeri cu mase moleculare foarte mari a primit premiul Nicolae Teclu al Academiei Romane pe anul 1995.

Domeniul sintezei copolimerilor prin tehnici combinate priveste obtinerea de arhitecturi macromoleculare complexe si perfect controlate, pornind de la monomeri total diferiti, in scopul diversificarii structurilor si largirii gamei de utilizare. Spre exemplificare, s-au preparat copolimeri poli(ester-b-monomer vinilic) si poli(siloxan-b-monomer vinilic) cu structuri prestabilite, sau copolimeri bloc poli(N-aciliminoetilena)/polimer vinilic. Directiile abordate urmaresc gasirea si aprofundarea teoretica a unor noi metode si mecanisme de reactie si prezinta un pronuntat caracter aplicativ prin proprietatile inedite pe care produsele sintetizate le poseda. Acest domeniu (ca si cel al polimerilor/copolimerilor siloxanici) a evoluat ulterior in dezvoltarea de arhitecturi macromoleculare complexe (inclusiv de tip rotaxanic) si de materiale micro- sau nanostructurate, ambele directii fiind sustinute de un numar mare de lucrari originale.

In ultimul deceniu, tinand cont de dependenta din ce in ce mai accentuata a dezvoltarii societatii de aparitia si implementarea unor materiale tot mai diverse si de masura in care acestea raspund cerintelor impuse de aplicatiile in domenii de varf – stiintele (bio)medicale, microelectronica, ingineria tesuturilor, protectia mediului, aeronautica, etc. si de cresterea exponentiala a cererii de materiale polimerice inalt performante, caracterizate prin multifunctionalitate, structura complexa (adesea hibrida, organic-anorganic), de tendinta de miniaturizare si crestere a complexitatii, am initiat formarea unor colective de cercetare interdisciplinara. Dezvoltarea domeniului materialelor polimerice multifunctionale impune o abordare fundamentala si interdisciplinara. Desi paradigma structura dicteaza proprietatile este unanim acceptata si desi abilitatile in prepararea de materiale noi au atins cote greu de imaginat cu cateva decenii in urma, veriga slaba in lantul obtinerii si implementarii de noi materiale consta in fundamentarea riguros stiintifica a relatiei structura – proprietati. O abordare a acestei probleme necesita realizarea catorva conditii – patrunderi in intelegerea fundamentala a materiei (nivel micro si nano), existenta si implicarea unor colective interdisciplinare, cu experienta in cercetarea fundamentala, o baza de investigare de inalta performanta –  intreg ansamblul fiind subordonat unei structuri functionale si manageriale bine gandite.
Experienta dobandita – in cercetarea fundamentala, in domeniul ingineriei si tehnologiei sintezei si prelucrarii polimerilor, in domeniul caracterizarii fizico-mecanice a compusilor macromoleculari – mi-a permis abordarea si dezvoltarea unor teme de cercetare fundamentala si aplicata in acest domeniu. Atat stiintific cat si organizatoric am initiat, dezvoltat si condus (cu finantare competitiva) (a) Centrul de Excelenta „Polimeri„ (acreditat CNCSIS 07.06.2003) si Platforma de formare si cercetare interdisciplinara Materiale polimerice multifunctionale inalt performante cu aplicatii in medicina, farmacie, microelectronica, stocare de energie/informatii, protectia mediului (09.2006).

In cadrul cercetarii contractate, am colaborat la realizarea unor tematici cu caracter fundamental si aplicativ privind obtinerea unor polimeri acrilici si metacrilici (Intreprinderea Chimica Falticeni), modificarea filmelor de polimeri, copolimeri bloc cu secvente N-aciliminoetilenice (Academia Romana), studiul si imbunatatirea proprietatilor unor copolimeri ternari (Combinatul de Fibre Sintetice Savinesti), polimerizari radicalice neconventionale (Institutul Politehnic Iasi), noi metode de sinteza a compusilor macromoleculari pentru tehnologii de varf (CNST, Ministerul Invatamantului si Cercetarii). Am coordonat, de asemenea, echipe romanesti in realizarea de contracte finantate de Comunitatea Europeana – de exemplu, proiect PECO (1996-1998), proiect GROWTH (2000-2003) avand drept obiect sinteza si studiul proprietatilor reologice ale polimerilor cu mase moleculare ultrainalte, respectiv obiecte tridimensionale pe baza de celuloza obtinute prin tehnologii neagresive pentru mediul inconjurator. In total, in intervalul 1990 – prezent, am coordonat 6 proiecte/granturi nationale si 15 granturi internationale si am fost membru al colectivelor de lucru in 27 proiecte/granturi nationale/internationale.   

In perioada 1976 – 2000 am fost coordonatorul unor grupe de cercetare si consilier stiintific in cadrul Institutului de Chimie Macromoleculara “Petru Poni” Iasi. In aceasta calitate am introdus in tematica de cercetare a Institutului cateva dintre preocuparile mele si, prin antrenarea unui numar initial restrans de colaboratori, au fost dezvoltate domenii care s-au remarcat in literatura de specialitate. Contributiile acestor colective s-au situat pe primele locuri in bilantul stiintific al Institutului. Din martie 2000 sunt director al Institututului de Chimie Macromoleculara "Petru Poni". In aceasta perioada institutul a fost mentinut intr-o pozitie fruntasa intre institutele Academiei Romane si a fost crescuta ponderea surselor de finantare extrabugetare in bugetul total (in ultimii trei ani, finantarea extrabugetara a Institutului depaseste finantarea bugetara).

Alte activitati

Inca din 1975 am fost preocupat de afirmarea scolii de chimie iesene in tara si peste hotare. Un numar mare de ani am desfasurat munca editoriala (redactare, traducere, corespondenta cu autori straini, recenzare de materiale si carti, corectura) pentru sustinerea revistei internationale “Cellulose Chemistry and Technology” (editata la Iasi), activitate in care sunt antrenat si in prezent. Din 1978 sunt secretar stiintific al publicatiei “Memoriile Sectiilor Stiintifice ale Academiei Romane”. Sunt/am fost membru in colegiul de redactie al publicatiilor “Buletinul AOS – Filiala Iasi” (din anul 1987), Revue Roumaine de Chimie (din anul 2001), Central European Journal of Chemistry (2003),  Crabohydrate Polymers (din anul 2004),  Environmental Engineering and Management Journal (din 2008), Materiale Plastice (din anul 2007). Activitatea depusa a fost recunoscuta pe plan international – sunt membru al “European Association of Science Editors”. 

In decursul anilor am participat activ la organizarea a diferite manifestari stiintifice interne cu participare nationala si/sau internationala (de mai multe ori si ca membru in comitetele stiintifice ale acestor reuniuni). Mentionez in acest sens simpozioanele internationale de chimia si tehnologia celulozei (11 editii), seminariile romano – germane, intrunirile comisiei de experti “Polimerizarea radicalica” si ale comisiei de probleme “Compusi macromoleculari” din cadrul colaborarii interacademice a tarilor din centrul si estul Europei (organizate in tara si/sau in strainatate – Moscova si Smolenice, Cehoslovacia). Sunt initiatorul si co-organizatorul Seminariilor Franco-Romane de Polimeri (a 8-a editie s-a desfasurat  in anul 2007 la Grenoble, Franta). Am fost, in repetate randuri, membru al Comitetelor stiintifice al unor congrese/simpozioane internationale.

In contactele pe care le-am stabilit pe plan international am incercat sa prezint o imagine reala, demna a Romaniei, sa determin situarea contributiilor stiintifice romanesti de valoare pe pozitia pe care o merita. Astfel, am convins organisme internationale, aflate sub egida UE, sa includa in programele lor, drept parteneri cu drepturi egale, Catedra de macromolecule a Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” Iasi si Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni” Iasi (Scoala Internationala Post-universitara de Polimeri de la Ferrara, Italia, si Reteaua Mediteraneana de Materiale Polimerice de la Napoli, Italia). Mai multi tineri romani au urmat deja cursurile de la Ferrara si cateva teme de cercetare propuse de partea romana au fost prinse in programul Retelei Mediteraneene. Prin eforturi proprii, colaboratorii mei directi au efectuat, numai in ultimii 5 ani, peste 40 deplasari in strainatate (stagii de lunga sau scurta durata, teze de doctorat in co-tutela, participari la manifestari stiintifice, etc.).

In cadrul vizitelor efectuate in Franta (1991, 1992) si Japonia (1988) am fost solicitat drept consilier stiintific pe probleme de noi materiale polimere (Elf – Atochem, Serquigny) si polimerizare radicalica (Institutul de Cercetari Chimice al Universitatii din Kyoto).

Intre anii 1996-2003 am fost sef al Catedrei de Macromolecule a Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” Iasi.

Elemente de apreciere globala a activitatii

Consider ca urmatoarele elemente pot oferi informatii privind recunoasterea in tara si strainatate a activititatii mele didactice si stiintifice:

  • peste 280 de lucrari stiintifice in reviste de prestigiu, 2 carti in edituri centrale, capitole aparute in carti, 2 brevete
  • premiul Academiei Romane (1985)
  • citari in literatura de specialitate
  • conferinte invitate in tara si strainatate (peste 100)
  • pozitia de profesor invitat in Japonia, Franta, Germania, Polonia
  • pozitia de consilier stiintific (Institutul de Chimie Macromoleculara “P. Poni” Iasi (1976 – 2000); Universitatea din Kyoto, Japonia (1988); Elf – Atochem, Franta (1991 – 1992))
  • colaborarile stiintifice cu parteneri straini (peste 30 de colaborari in care sunt/am fost implicat in mod direct)
  • contributia directa (cu referire numai la proiectele coordonate) adusa la dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Institutului de Chimie Macromoleculara “Petru Poni” (peste 2 500 000 Euro) si a Catedrei Polimeri naturali si sintetici, Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” (peste 1 500 000 Euro)
  • referent de specialitate al unor publicatii stiintifice
  • pozitia didactica si de conducator de doctorat
  • activitatea manageriala – inclusiv activitatea desfasurata ca director al Institutului de Chimie Macromoleculara “Petru Poni” (2000 – prezent), al Centrului de Excelenta “Polimeri” (2003 – prezent), al Platformei de Formare si Cercetare interdisciplinara MATMIP (2006 – prezent).

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player