Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

 

TITLU PROIECT: MATERIALE POLIMERE MULTIFUNCTIONALE PENTRU SOCIETATE

Acronim proiect: CERPOLSOC
Contract nr. 196/2008, valoare: 600 000 lei

AUTORITATEA CONTRACTANTA: Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica
Programul CAPACITATI, modulul II
CONTRACTOR: Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni” Iasi

Director de proiect: Dr. Iuliana Spiridon

          Proiectul “MATERIALE POLIMERE MULTIFUNCTIONALE PENTRU SOCIETATE” finantat in cadrul Programului CAPACITATI - modulul II se va finaliza cu elaborarea unei strategii de dezvoltare a domeniului de caracterizare a materialelor polimere, bazata pe un exercitiu de foresight. Se va utiliza tehnica Delphi care este, in opinia specialistilor, una din cele mai utilizate modalitati de previziune pe termen mediu sau lung.

          Aceasta tehnica implica organizarea mai multor runde de chestionare si presupune stabilirea unui consens de opinii din partea unui grup de experţi solicitati sa faca estimari in legatura cu evolutia viitoare a modului de caracterizare a materialelor polimere. In vederea eliminarii posibilelor discutii generate de un dialog direct intre experti, cand raspunsurile ar putea fi influentate de presiuni de natura sociologica, expertii raspund independent la chestionar.

          De cele mai multe ori, tehnica Delphi nu conduce la un singur rezultat, opiniile avand o anumita dispersie care reflecta incertitudinile existente. Obiectivul tehnicii Delphi este, de fapt, reducerea intr-o masura cat mai mare a dispersiei raspunsurilor, fara a exercita presiuni asupra panelului de experti, astfel incat sa fie eliminate opiniile deviante.

Elaborarea strategiei de dezvoltare a domeniului de caracterizare a materialelor polimere vizeaza:

(i)
identificarea metodelor de caracterizare a materialelor care nu sunt suficient reprezentate, in stransa corelare cu nevoile de dezvoltare economica si sociala pe termen lung a domeniului, cu stadiul cercetarilor la nivel european si mondial, cu nevoia de racordare a cercetarii stiintifice romanesti la cerintelele pe termen mediu si lung ale  Romaniei in contextul aderarii la Uniunea Europeana;
(ii)
identificarea mijloacelor si a resurselor care sa contribuie la dezvoltarea domeniului;
(iii)
identificarea instrumentelor de stimulare si atragere a sectorului privat in realizarea unui parteneriat viabil intre unitatile de cercetare-dezvoltare si cele de productie;
(iv)
definirea cadrului institutional si organizational printr-o regandire a modului de monitorizare si organizare a laboratoarelor de caracterizare a materialelor polimere  prin infiintarea unui organism care sa contribuie la prospectarea si dezvoltarea unei piete pentru activitatea de caracterizare a materialelor, precum si la dezvoltarea unei strategii de dezvoltare bazate pe specializarea laboratoarelor pe anumite metode de caracterizare care sa asigure o exploatare eficienta a aparaturii deja existente.

 

 

 

  Institutul de Chimie Macromoleculara "Petru Poni", Iasi